Groeien als ondernemer is niet altijd makkelijk

Loading

Wil je deze blog liever luisteren? Beluister hem dan nu als podcast op Spotify.

Mijn aangifte inkomstenbelasting 2023

Vanochtend opende ik mijn mailprogramma en las ik de email van mijn accountant over de aangifte inkomstenbelasting 2023. Wat een mooi resultaat vertelde ze, je winst is 3x zo veel als het jaar ervoor! En dit jaar zit ik in het eerste kwartaal al aan de helft van de winst van vorig jaar, een mega groei en eentje waar ik ontzettend dankbaar voor ben.

En toch heb ik een knoop in mijn maag. Niet omdat er fysiek iets niet goed is, maar omdat de snelle groei enorm inspeelt op mijn angst om zichtbaar te zijn. Gisteren was mijn ondernemers jubileum, ik ben nu al 10 jaar online ondernemer! Maar ik heb mezelf heel lang klein gehouden, want dat voelt absoluut veiliger en geeft zeer zeker minder werk en dus ook minder stress. Want wat als je ineens goed gaat verdienen? Dan word je gedwongen te groeien in plekken waar je het misschien al een tijdje voelt knellen. Dat het tijd is om een groter jasje te kopen. Om meer te gaan investeren in programma’s die je ondersteunen, in mensen die je fysiek én mentaal ondersteunen om het ook te kunnen dragen.

Dit heb ik heel lang uitgesteld totdat ik er gewoonweg niet meer onderuit kon. Ik kan niet alles alleen. Sterker nog, ik WIL niet alles alleen doen. Maar ja, dat betekent dat je mag gaan groeien en dus uit je veilige comfortzone moet gaan treden.

Een bedrijf zonder winst

In mijn eerste bedrijf was ik niet winstgevend. Ik had totaal geen idee van wat ondernemen was en verdronk in de uitvoerende taken van mijn bedrijf waardoor ik geen oog had voor promotie en het managen van mijn bedrijf. In mijn tweede bedrijf heb ik heb 3 jaar lang belastingvrij kunnen ondernemen onder de vleugel van KOR. Geen btw afdragen, beetje verdienen, niks te gek en niks te veel. Mijn maandelijkse kosten waren meestal de helft van de inkomsten en ik verdiende gemiddeld 600-1000 euro per maand. Toen startte ik mijn derde bedrijf in 2022, mijn huidige bedrijf Verbinden in Liefde. Ik ging nog een tijdje door met de KOR totdat ik vorig jaar de eerste stap zette. Ik groeide uit mijn jasje en nu ik niet meer met particulieren werkte maar met ondernemers, zat die KOR regeling in de weg. Dus dat was het eerste wat plaats maakte.

Dat betekende dat ik nu ook weer BTW moest gaan afdragen en alhoewel ik dat niet erg vond, vond ik het wel spannend om weer zelf de BTW aangifte te gaan doen. Het eerste hobbeltje was genomen en natuurlijk ging dat gewoon helemaal goed. Oké nu kan ik weer terug in mijn veilige holletje en doen waar ik goed in ben.

Mijn allergrootste opdracht ooit

Toen kwam mijn grootste opdracht ooit binnen. Het bouwen van een website met een structuur en systeem waarbij ik echt de uiterste hoekjes van mijn brein moest gebruiken om hier een passende oplossing voor te verzinnen. Ik werd uitgedaagd om buiten mijn comfortzone te treden en ook om voor het eerst met een team te leren werken. Ineens kon ik niet meer werken op mijn eigen tempo maar was ik vereist concessies te doen, moest er overlegd worden voordat ik naar een volgend onderdeel ging en werden er aanpassingen gepresenteerd die mijn eigen plannen in de war schopten.

Ik leerde om flexibel te zijn, om ruimte te maken binnen mijn vastomlijnde en soms ook rigide structuur en om ook een teamplayer te zijn. Hartstikke spannend met genoeg fouten die ik onderweg maakte waardoor ik elke keer met mezelf in het reine moest komen. Ik kwam erachter dat ik ook maar een mens ben met haar eigen beperkingen. Dat die “fouten” helemaal niet zo erg waren. Dat ik ze elke keer wist op te lossen, dat ik er elke keer weer sterker uitkwam en zelfs ook een goede dosis kennis eruit meenam.

Dat hobbeltje was ook weer genomen. En toen kwam de volgende. Bij deze grote opdracht hoorde ook een groot inkomen. Voor het eerst in 10 jaar had ik mijn grote winstdoel gewoon gehaald. En daarbij kwam voor mij ook de kans om te investeren in mijn bedrijf zodat ik het kon inrichten om hier beter mee om te gaan. Om aan te haken op deze groei golf en zachtjes mee te bewegen naar een groter bedrijf.

Investeren in digitale & fysieke ondersteuning

Ik investeerde in video editing software, in een adobe pakket, in een mailsysteem, een automatiserings programma en een online cursus over passief inkomen. Spannend om dat allemaal tegelijk te doen maar het resulteerde in meer werk gemak én voorbereiding op de groei van mijn bedrijf waardoor ik met een gerust hart nu verder kan bouwen.

En nu ben ik aangekomen bij de mail van vanochtend. Ik wist al dat ik 3x zoveel winst had gemaakt want ik hou mijn administratie en financiën als een havik in de gaten. En toch was er iets anders in dat mailtje wat meer bleef plakken. Namelijk dat ik € 428 moest betalen. De eerste keer sinds ik dit bedrijf opstartte dat ik moest betalen. Feitelijk iets heel fijns want mijn bedrijf is gezond en dus heb ik ook belasting te betalen. Maar mentaal en emotioneel riep het gelijk angst en stress bij me op.

Bij een volwassen en gezond bedrijf heb je namelijk niet alleen inkomsten maar ook uitgaven. Logisch, en toch betrap ik mezelf erop dat ik het elke keer weer spannend vind als die kosten zich opstapelen en groeien. Een mooi moment om even stil bij te staan. Dat het oké is om het spannend te vinden als je groeit. Of dat nu persoonlijk is of zakelijk, dat maakt niet eens uit. De meeste lessen die ik de afgelopen 10 jaar heb geleerd zijn allemaal via mijn bedrijf binnengekomen. Omdat het zijn van ondernemer niet alleen gaat om uitvoerend werk doen maar juist ook het managen en beheren van mogelijkheden en moeilijkheden.

Dus mijn grootste les in die 10 jaar online ondernemen?

Durven groeien, ook al doet het soms een beetje pijn.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Picture of Over mij

Over mij

Mijn naam is Celine Theunissen en ik ben de eigenaresse van Verbinden in Liefde. Als Virtual Assistant ondersteun ik bewuste, duurzame & spirituele ondernemers met het managen van hun online bedrijf. Op deze blog lees je alles over het runnen van jouw eigen online bedrijf.

Instagram @verbinden.in.liefde

Meest bekeken

Follow

Momenteel lees ik

Meer lezen

Bewust ondernemen, hoe doe je dat?

Bewust ondernemerschap of een bewuste onderneming? Er is een verschil tussen bewust ondernemerschap en een bewuste onderneming. Als je een bewuste onderneming hebt focus je